< Tillbaka

Pressmeddelande

Nu kommer våren – tillsammans med fem ton tungmetaller (som vi i år häller ut på Mynttorget den 22 april)

Varje år tvättas landets drygt 4,5 miljoner bilar omkring 30 miljoner gånger. Av dessa sker runt en fjärdedel av biltvättarna på bensinstationer eller andra tvättinrättningar. Resten sker alltså på garageuppfarter och gator, utan kontroll över vilka kemikaliska produkter som används och var spillvattnet tar vägen. tillsammans rinner varje år runt 2000 ton olja och 5 ton tungmetaller ut i marken och grundvattnet från alla de där hemmatvättarna utan vattenrening.

Den 22 april mellan kl 8.30 och 10.00 kommer Svensk Bensinhandel att hälla ut 5 ton sand på Mynttorget för att manifestera den mängd tungmetaller som årligen rinner ut i dagvattnet när bilar tvättas på gator runt om i landet. Kl 9.00 håller vi en presskonferens på Mynttorget med f.d. miljöminister Lena Ek (c).

”Tvättvattnet innehåller bland annat däckpartiklar, olje- och bränslerester, vägmaterial, giftiga tungmetaller och tensider. Det är viktigt att allmänheten förstår vad biltvätt på gatan innebär och inte medvetet bli en miljöbov.”
kommenterar Robert Dimmlich, vd för branschorganisationen Svensk Bensinhandel.

Det bästa alternativet är att tvätta bilen i en automatisk biltvätt eller gör-det-själ-hall. Där finns oljeavskiljare och annan reningsutrustning som tar bort stora delar av föroreningarna från biltvätten.

Pressinbjudan: Mynttroget den 22 april, kl 09.00, presskonferens med Lena Ek (c)

 PDF