☰ Meny

Press

Här finns våra senaste pressmeddelanden samt tillhörande högupplösta bilder. Vissa pressmeddelanden innehåller utvalda artiklar från vår medlemstidning Bensin & Butik. I vår bildbank finner du även vår logotyp.

Gå till Pressmeddelande »


Robert Dimmlich
vd samt informationsansvarig
Telefon: 08-700 63 42
Mobil: 070-283 91 15
E-post: Robert Dimmlich

benny-2015w
Benny Söderberg
redaktör Bensin & Butik
Telefon: 08-700 63 36
Mobil: 070-584 41 20
E-post: Benny Söderberg

Pressmeddelanden

Pressmeddelande

Det smits för 25 miljoner kronor årligen från landets drivmedelsstatiner

Antalet smitningar uppgår till cirka 43 000 stycken på landets 1200 servicestationer (dvs stationer där du kan tanka och betala i butik), till ett värde av 25 Mkr vilket är liten höjning jämfört med 2016. Av dessa brott polisanmäls 60 % och i 96 % av fallen läggs anmälan ner utan utredning.

”Antalet smitningar de senaste åren har varit ganska konstant. Smitningar utgör ett betydande svinn då bensinhandlarens vinst från en normal tankning är lika stor som vid försäljning av en kopp kaffe.” kommenterar Robert Dimmlich, VD för branschorganisationen Svensk Bensinhandel.

Svensk Bensinhandel har under flera år genom medlemsenkäter mätt antalet smitningar, värdet av dessa samt hur stor andel som utreds. Smitningarna mätt i värde och antal har gått ner från tidigare mätningar men nu åter ökat något. Som mest utgjorde värdet av smitningarna 40 Mkr (2013). Andelen nedlagda polisanmälningar har dessvärre ökat från den redan anmärkningsvärt höga nivån om 95 % till 96 % jämfört med tidigare år.

Förutom smitningar drabbas branschen av sedvanliga snatterier, inbrott och även rån. Det är enligt medlemmarna essentiellt att det går att driva näring under rättsäkra förhållanden.

”Tyvärr följs inte smitningar upp av polis och åklagare vilket innebär att våra medlemmar inte polisanmäler smitningar i den omfattning de borde göra. Smitningar är dessutom idag ett stort arbetsmiljöproblem för både personal och ägare. Jag vill se tydligare och snabbare åtgärder från vårt rättssystem som beivrar stöld. Börja därför med att utreda alla polisanmälningar.” avslutar Robert Dimmlich, VD för branschorganisationen Svensk Bensinhandel.

Från och med 2017 har ett nationellt drivmedelsbolag inför förskottsbetalning i betydande omfattning.

Enkäten presenteras i kommande nummer av Bensin&Butik.

 

Pressmeddelande PDF: pressmeddelande_2017_smitningar


Dagens biltvättar gör stor miljönytta – Nu startar Hållbar Biltvätt

De som tvättar bilen på garageuppfarten släpper ut sammanlagt 1000 ton olja och 50 ton tungmetaller – helt I onödan. Det visar en branschgemensam rapport som släpps idag. För under de senaste 10 åren har tvätthallarna utvecklats med flera reningssteg. Med radikalt minskade utsläpp som gott resultat. En modern biltvätt renar mellan 93 – 99 % av utsläppen kopplade till biltvätt.

Robert Dimmlich på Svensk Bensinhandel, som företräder drivmedelsstationerna och tillverkare av tvätthallsutrustning är stolt over utvecklingen, men beklagar att så många bilister fortfarande tvättar bilen på garageuppfarten.

Våra medlemmar har investerat stora summor på bättre tvätthallar med effektiv rening, och då vill vi förstås att fler bilister tar sitt miljöansvar, säger Robert Dimmlich.

Svensk Bensinhandel tänker driva utvecklingen vidare och skapar därför initiativet Hållbar Biltvätt i samarbete med ett flertal kommuner och andra intressenter. Den gemensamma målsättningen är att få ner biltvättandet på gatan och dels hålla en hög och jämn rening på landets tvätthallar. Initiativet är dessutom branschgemensamt och kommer drivas av inhyrda hållbarhetskonsulter.

Miljönyttan av att bilister slutar att tvätta sina bilar på gatan är enorm. 1000 ton olja motsvarar 1/5 dels oljetanker eller nära 6000 badkar, olja som idag hamnar i våra sjöar och vatten, kommenterar konsulterna Magnus Hedenmark och Mattias Alkeblad.

Idag presenterar vi vår branschgemensamma rapport som bland annat visar att biltvättande på gata släpper 1000 ton olja och 50 ton tungmetaller samt kungör vårt initiativ Hållbar Biltvätt.

Anmäl din medverkan på vår pressträff till Magnus Hedenmark, magnus.hedenmark@hallbarbiltvatt.se.

Pressträffen kommer ske på Scandic Hotel, Continental (mitt emot Centralstationen), klockan 11.00 – 11.45.

pressmeddelande_2017_lansering

 

Se filmen:

Skammen – I huvudet på en hemmatvättare

 


Pressmeddelande

Årets Station 2013Visa fullversion
Visa mobilanpassad version